Van Binnenhof tot Haagse Tieten: architectuur in Den Haag

 

Pagina voor het laatst aangepast op 17 september 2024.

 

Van Binnenhof tot Haagse Tieten: architectuur in Den Haag

Bron: Den Haag.com

 

 

Indrukwekkende skyline

Er zijn niet veel steden waar historische gebouwen zo mooi combineren met moderne architectuur. In Den Haag is dat wel het geval. Vanaf de Hofvijver heb je een spectaculair zicht op zowel het historisch Binnenhof als de moderne hoogbouw die een indrukwekkende skyline vormt. Zelfs vanuit de duinen is de skyline nog te bewonderen. 

 

Historische architectuur

Het Binnenhof (de Ridderzaal) is één van de oudste gebouwen van Den Haag en behoort tot de meest herkenbare plaatsten van Nederland. Alleen al omdat het dagelijks te zien is op het journaal. Het is dé plek waar de belangrijkste gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis zich afspeelden en nog steeds is het Binnenhof het kloppende hart van de democratie. De belangrijkste en meest bekende gebouwen die bij het Binnenhof horen, zijn de Eerste en tweede kamer, de Ridderzaal waar op Prinsjesdag de troonrede wordt voorgelezen en natuurlijk het Torentje; de werkkamer van de minister-president. Vanuit het naastgelegen Mauritshuis kun je bijna in het Torentje kijken.

 

Grote Kerk

Deze van oorsprong Katholieke kerk stamt uit de 14e eeuw en is samen met het Binnenhof een van de oudste gebouwen van de stad. De kerk bezit vele kunstschatten en van de drie luidklokken in de toren weegt er een maar liefst 6.500 kilo. De beiaardier luidt deze regelmatig en speelt (moderne) muziek op het carillion. Na het beklimmen van de 288 treden wordt je beloond met een spectaculair uitzicht over de stad.

 

Het Vredespaleis

In Den Haag wordt, iedere dag weer, hard gewerkt aan een betere wereld. Daarom is Den Haag ook bekend als Internationale Stad van Vrede en Recht. Symnool hiervan is het Vredespaleis. Zo'n 100 jaar geleden werd dit paleis gebouwd. Hier zit het Internationale Gerechtshof, het enige gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties buiten New York, en het Permanent Hof van Arbitrage. Het Vredespaleis is één van de meest gefotografeerd gebouwen van Den Haag. Er zijn regelmatig rondleidingen waarbij men dit bijzonder gebouw van binnen kan bekijken.

 

Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde (Noordeinde 68) is het middelpunt geweest van belangrijke gebeurtenissen in het leven van de Koninklijke Familie. Er vonden huwelijken plaats, er werden Prinsessen geboren en inwoners van Den Haag konden hier afscheid nemen van opgebaarde Koninklijke Hoogheden. Tegenwoordig werkt Koning Willem Alexander hier. Als hij in het paleis aanwezig is, dan wappert de vlag op het paleis. De paleistuin achter Paleis Noordeinde is altijd open voor publiek. Een heerlijke groene plek om tot rust te komen of te picknicken. Paleis Noordeinde wordt iedere zomer samen met het Koninklijke Staldepartement, een aantal dagen opengesteld voor het publiek.

 

De Passage en de Nieuwe Haagse Passage

De Haagse Passage behoort samen met de passages van Milaan, Moskou en Brussel tot de mooiste, nog bestaande winkelgallerijen van Europa. De Passage heeft een prachtige uitstraling met z'n arcades, glazen koepels, loopbruggen en bewerkte gevels. In de met glas overdekte winkelstraat vind je diverse speciaalzaken. In één van de zalen boven de ingang werd in 1892 de eerste tentoonstelling van Vincent van Gogh gehouden.

Architect Bernard Tschuni ontwierp de Nieuwe Haagse Passage heel licht en open. Voor de keramische gevel met blauwe en witte tegels liet Tschumi zich inspireren door Delfts blauw. Met de uitbreiding van het monumentale bouwwerk richting Grote Marktstraat is een moderne overdekte winkelstraat ontstaan, de Nieuwe Haagse Passage; stijlvol en sfeervol en met een diversiteit aan winkels.

 

Jugendstil

De Jugenstil/Art Nouveau stroming ontstond aan het einde van de 19e eeuw en is vooral een decoratieve stijl. Na Brussel heeft den haag de meeste Jugenstil panden. In ieder geval de meeste van nederland.

 

Moderne Architectuur

het imposante stadhuis, ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier, is al een attractie op zich. De ontwerpen van Meier vallen op door hun strakke vorm, het gekozen materiaal en, een belangrijk element, hun witte uitstraling. Het Atrium is de centrale hal van het stadhuis. Aan alle kanten, maar vooral door het glazen dak van het Atrium, stroomt licht naar binnen. Door de vorm en de kleur wordt het stadhuis ook wel 'Ijspaleis' genoemd. Dit fotogeniek gebouw figureerde in de film Oceans 12 als hoofdkantoor van interpol.

 

Nieuwe Amerikaanse Ambassade

De voormalige Amerikaanse ambassade, gevestigd aan de Lange Voorhout 102, is ontworpen door de bekende Bauhaus-architect Marcel breuer. Het Rijksmonument is net zo speciaal als het museum MET-Breuer in New York. tegenwoordig vinden er tentoonstellingen en evenementen plaats en is het makkelijk te bezoeken. De nieuwe Amerikaanse Ambassade is in Wassenaar.

 

De Haagse Skyline

In Den Haag ligt de humor niet op straat maar 'staat' op straat. Naast het centraal Station om precies te zijn, en vormt een serieuze skyline. De moderne, nieuwe gebouwen, waaronder veel ministeries, geven Den Haag deze stoere skyline. Al deze imposante gebouwen hebben prachtige namen die door de inwoners liefkozend grappige bijnamen hebben gekregen. De Hoftoren, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, wordt ook wel 'De Vulpen' genoemd. De Zurichtoren valt op vanwege zijn karakteristieke groene koepeldak, en kreeg de bijnaam 'Citroenpers'. De toren 'Castalia' van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met zijn dubbele puntdak is een herkenbaar gebouw in Den Haag. Door de twee puntdakken van 35 meter hoog heeft het gebouw de bijnaam de 'Haagse Tieten' gekregen. Dit gebouw kreeg een vermelding in 'The World's Weirdest Skyscrapers' van de Amerikaanse Guardian. De ministeries van veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties zijn met een hoogte van 146 meter de twee hoogste gebouwen van de stad. Helaas zijn ze niet publiek toegankelijk. Voor een goed uitzicht over de stad is een bezoek aan de Penthouse (het 'Strijkijzer') aan te bevelen.

 

Duurzame architectuur

Aan het Spuiplein vind je Amare, een markant en duurzaam complex. Armare is naast een theater- en concertgebouw ook thuis voor o.a. het Nederlands Dans Theater, Het Residentie Orkest en het Koninklijke Conservatorium. De duurzaamheid zie je niet alleen terug in de horeca, die voor 80% plantaardig en biologisch is, maar ook aan voorzieningen zoals zonnepanelen, door hemelwater gespoelde toiletten, in de gevel verwerkte broedkasten voor verschillende soorten vogels en ingebouwde vleermuisverblijven.

 

Het omrijden waard

Niet alleen in de binnenstad vind je interessante gebouwen. Ook buiten het centrum kom je architectonische hoogstandjes tegen die het omrijden waard zijn.

 

Van Binnenhof tot Haagse Tieten: architectuur in Den Haag

Bron: Den Haag.com

 


"Naar mijn mening is wit de mooiste kleur van allemaal,
omdat je daarin alle kleuren van de regenboog kunt vinden.


Richard Meier, architect (o.a. stadhuis Den Haag) (1934-)



Ludwig van Hooren is lid van Dutch Photographers (DuPho), platform GKf, Federation of European Photographers (FEP), Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Canon Professional Services (CPS), en staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Breda. Op alle werkzaamheden  zijn de Algemene Leverings- en Betalingsvoorwaarden van toepassing.

 

Ludwig van Hooren Vakfotografie privacyverklaring


 

Terug naar Portfolio Architectuurfotografie Den Haag