Verenigde Arabische Emiraten, november 2011

Pagina voor het laatst aangepast op 12 september 2024.

 

Portfolio

 

Optimale beleving

Voor een optimale beleving van de fotografie adviseer ik je om de portfolio op groot scherm te bekijken (laptop of desktop). De portfolio is groot, het kan dus wat langer duren voordat hij volledig opent.

 

Technische informatie

Nadat de portfolio is geopend kun je met de muis over de thumbnail bewegen. Er verschijnt dan informatie betreffende de locatie waar de opname is gemaakt en enkele technische gegevens van de opname zoals de instelling van de ISO, het gebruikte diafragma en de sluitertijd en het gebruikte brandpunt van het objectief.

 

Link portfolio

Om de volledige portfolio van de fotoreis naar de Verenigde Arabische Emiraten te bekijken, klik hier.

 

 

Apparatuur

 

De opnamen die tijdens de fotoreis naar Verenigde Arabische Emiraten zijn gemaakt, zijn digitaal opgenomen met de Canon 5D Mark II in combinatie met de volgende objectieven:

  • Canon EF 24-70mm f2.8L USM
  • Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
  • Canon EF 50mm f/1.2L USM
  • Canon TS-E 17mm f/4L

Voor het transport van de fotoapparatuur werd gebruik gemaakt van een Lowepro rugzak. Als accessoires gingen o.a. mee een losse flitser, een Sensor Brush van Visibledust om onderweg de sensor schoon te kunnen maken, lens cleaning tissues, polarisatie- en grijsfilters, een losse Gossen belichtingsmeter, diverse filtsers, een statief, laptop, extra accu's en batterijen voor de camera en natuurlijk voldooende geheugenkaarten.

 

Waar zijn we o.a. geweest en wat hebben we beleefd?

 

Volledige beschrijving van de reis 

 

 

Dubai Creek

Op zondag 20 november 2011 vliegen we met een kleine groep fotografen met een directe vlucht van Amsterdam naar Dubai International Airport. Daar aangekomen nemen we ons intrek in het Orient Guest House in de historische wijk Al Bastakiya, wat onderdeel uitmaakt van Bur Dubai. Samen met de wijk Deira vormt Bur Dubai het historische en authentieke centrum van Dubai en in deze wijk liggen een aantal belangrijke en interessante bezienswaardigheden zoals het Dubai Museum welke gevestigd is in één van de oudste gebouwen van de stad, het Al Fahidi fort. Naast dit museum ligt de Grande Mosque, een van de oudere moskeeën van de stad. Vlakbij ons hotel is een metrostation voor een gemakkelijke verbinding met het centrum van Dubai. Het hotel ligt tevens op loopafstand van Dubai Creek (Khor Dubai). In en rondom het gebied van Dubai Creek is rondom 1830 het oorspronkelijke Dubai ontstaan. Dubai Creek is een zoutwaterkreek en loopt vanaf de Persische golf naar het Ras al Khor Natuurpark en via Business Bay weer terug naar de Persische Golf. Het gebied werd in het verleden ontwikkeld als een natuurlijke haven, in eerste instantie hoofdzakelijk bedoeld als een vissershaven.


DBI20111121_020-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

Dubai Creek

 

Dubai Textile Souk

We hebben goed geslapen. Het is erg rustig hier. We staan vroeg op en we zijn vol verwachting wat deze eerste dag in de Emiraten ons gaat brengen. Het begint in ieder geval al goed met een heerlijk ontbijt in de patio van ons guesthouse; koffie, thee, heerlijk vers gebakken brood en een ruime sortering aan beleg en verse jus d'orange. We besluiten om vanochtend eerst de directe omgeving maar eens te gaan verkennen. We nemen onze rugzakken met fotoapparatuur natuurlijk mee maar de statieven blijven nog even thuis. We wandelen op ons gemak richting Dubai Creek en na enige minuten passeren we de Grand Mosque. We maken enkele foto's. We arriveren bij Dubai Creek en langs de oever lopen we richting de Dubai Textile Souk. Alles ziet er schoon en goed onderhouden uit. Honderden handelaren hebben in de loop van de tijd hun winkels geopend rondom Dubai Creek en zo is de Dubai Textile Souk ontstaan die aan de noordelijke oever van Dubai Creek ligt. De geschiedenis van de Bur Dubai en Dubai Creek regio waarin de Dubai Textile Souk zich bevindt, heeft geleid tot een grote Indiase en Pakistaanse invloed vanwege het grote aantal Indiase en Pakistaanse handelaren die zich in de loop van de tijd in deze regio hebben gevestigd. Hierdoor is ook de zogenaamde 'Hindi Lane' ontstaan. Deze 'Lane' bestaat uit een groot aantal kleine indiase winkeltjes die voornamelijk armbanden, bloemen, sari's en andere religieuze voorwerpen verkopen. Maar in andere delen van de souk proeven we de invloed van India ook, zoals in de Al Fahidi straat waar verkopers hoofdzakelijk indiase kleding, schoenen en sieraden verkopen. We gaan op avontuur in de smalle straatjes en kleine winkeltjes op zoek naar fotogenieke locaties. De camera's zijn in de aanslag. 

DBI20111121_054-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

Tijd voor een verfrissing 

 

We genieten van een verfrissing aan de haven We hebben zojuist de Souk bezocht en we hebben leuke foto's gemaakt van de kleine winkeltjes en uitstallingen. Goed kijken, wachten op het juiste moment en de camera goed ingesteld. De ISO staat wat hoger omdat de Textile Souk een hoofdzakelijk overdekte markt is. De  camera's staan ingesteld op 400 ISO, maar als we in de winkeltjes zelf fotograferen dan gaat de ISO al snel omhoog naar minimaal 800. Soms is het donker, dan valt het zonlicht weer direct naar binnen. Allert zijn op alle omstandigheden dus. We bezoeken nog enkele winkeltjes en we maken ook enkele portretfoto's. De mensen zijn vrij gemakkelijk te fotograferen.

 

Dhow Wharfage

We besluiten om met een traditionele watertaxi, een zogenaamde abra, naar de andere zijde van Dubai Creek te varen. Hier zien we veel traditionele houten Arabische dhows en vrachtschepen liggen liggen. We bevinden ons in Dhow Wharfage, een stukje nostalgie in het grotendeels moderne Dubai. Hier varen dagelijks tientallen traditionele dhows boten af en aan en hun handelswaren worden hier nog op de traditionele manier gelost en geladen. We lopen wat rond en we stappen echt terug in de tijd. Geen kranen, geen automatisch rijdende vrachtwagens, nee, hier worden de schepen nog veelal gelost zoals vroeger, gewoon met de hand dus. We raken aan de praat met enkele Iraanse zeelui en ze vertellen ons dat veel van deze schepen uit Iran en Pakistan komen. Oorspronkelijk was de dhow een zeilschip maar bij veel van deze schepen zijn de masten verdwenen en hebben plaats gemaakt voor scheepsmotoren. De traditionele dhow dateert uit de tijd van het parelduiken, ooit een belangrijke industrie in de Arabische golf. Veel Emirati families vinden hun oorsprong in de parelhandel, met voorouders die duikers, dhow kapiteins of parelhandelaars waren. Een hoogtepunt op de evenementenkalender van Dubai is de Al Gaffal Dhow Race, een langeafstandszeilrace die altijd in het voorjaar van Dubai plaatsvindt. Dit evenement viert de geschiedenis van de Arabische dhow. We fotograferen volop, maar langzaam valt de avond en de bedrijvigheid neemt af. We gaan zeker nog een keer terug.

DBI20111121_129-zw-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Bedrijvigheid op de Dhow Wharfage

 

De Dubai Hindoe tempel

We varen weer terug naar de overkant en lopen door de wijk Bur Dubai richting ons guesthouse. We komen weer van allerlei leuke dingen tegen. De sfeer is aangenaam, veilig en de temperatuur is heerlijk zo wat later op de avond. We horen in de verte Indiase of Pakistaanse muziek en we gaan op onderzoek uit. In een wirwar van kleine straatjes ontdekken we de Shiva tempel, een kleine Hindoe tempel die de grote Hindoe-gemeenschap in Dubai bedient. Het is de enigste Hindoe tempel in de Verenigde Arabische Emiraten en is in 1958 gebouwd op de eerste verdieping bovenop een wirwar van winkeltjes. De tempel bestaat uit slechts een kleine gebedsruimte met twee altaren of heiligdommen aan twee zijden, een voor Shiva en een voor Krishna. Na onze eerste kennismaking met de Emiraten en met stukjes geschiedenis van Dubai, sluiten we de dag af met een warme maaltijd in Bur Dubai.

DBI20111121_141-zw-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Gebedsdienst in de Dubai Hindu tempel in Bur Dubai

 

Klik hier om meer foto's van de oude wijk Bur Dubai te bekijken.

 

Ibn Battuta Mall

Vandaag brengen we een bezoek aan de Ibn Battuta Mall. Dit grote winkelcentrum ligt ver buiten het centrum van Dubai en is daarom minder bekend. Toch gaan we hierheen vanwege de schitterende inrichting. We nemen de bus die ons afzet voor de deur van het winkelcentrum. Het interieur van de mall is geïnspireerd op de reizen die de Arabische ontdekkingsreiziger Ibn Battuta maakte naar Andalusië, China, Egypte, India, Perzië en Indonesië. De mall is opgedeeld in zes verschillende thema-gebieden welke de zes regio's die Ibn Battuta heeft bezocht weerspiegelen. Tijdens zijn reis naar China maakte hij van alles mee; stormen, gezonken schepen en piraten. Het was een bewogen reis. De kunst en inventiviteit die hij in China zag maakten al deze  tegenslagen echter weer snel goed. De China Court in de Ibn Battuta Mall laat iets van de grootsheid en levendigheid zien van het keizerrijk China. Ruime zalen met zuilen, versierd met gigantische drakenmedaillons. Witmarmeren zuilen die doen denken aan de poorten van historische Chinese steden en een verzonken plafond met koninklijke motieven die geluk en welvaart symboliseren. Centraal staat een van de meest zeewaardige schepen van zijn tijd; een Chinese jonk. De China Court is een eerbetoon aan de reiziger Ibn Battuta en zijn opmerkelijk avontuur. We gaan proberen om in de mall vanaf statief te fotograferen. Er is kans dat we daarin worden tegengehouden omdat we misschien toestemming moeten hebben voor 'professionele fotografie'. Statieven tussen winkelend publiek wordt ook niet altijd als positief ervaren. Logisch. Maar we gaan het toch maar op goed geluk proberen. De camera's gaan op statief, eventuele stabilizers worden uitgezet, we activeren de zelfontspanner, net zoals 'spiegel opklappen' in het menu. Ik adviseer om zoveel mogelijk met f/11 of daaromtrent te fotograferen omdat de meeste objectieven bij 3 stops diafragmeren technisch de beste prestaties leveren. Voorgronden worden dus wat meer vermeden. De ISO stellen we zo laag mogelijk in. Langslopenede mensen zullen dan wel als een waas worden weergegeven, maar daar zullen we met de opname zelf rekening mee moeten houden.

DBI20111122_063-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

China Court, Ibn Battuta mall. De foto is gemaakt vanaf statief met een 17 mm shift objectief. ISO 100, f/11 en een belichtingstijd van 2 seconden.

 

Klik hier om meer foto's van de diverse thema stijlen van de IBN Battuta Mall te bekijken.

 

Indrukwekkende architectuur

Na ons bezoek aan Ibn Battuta Mall lopen we richting Dubai centrum. De mall was echt de moeite waard. We hebben veel indrukken opgedaan en we zijn in staat geweest om ongestort onze foto's te mogen maken. We lopen door woestijnachtig gebied en in de verte zien we de indrukwekkende architectuur van Dubai. Er wordt veel gebouwd en er wordt intensief gewerkt aan de infrastructuur. In de directe omgeving reist overal nieuwe hoogbouw op. We maken weer veel foto's, en we werken ook veelal vanaf statief omdat we met lange brandpunten fotograferen. Het is warm, maar het is goed uit te houden, het is al wat later in de middag. Rond een uur of zes hebben we het allemaal wel een beetje gehad. We besluiten om de metro te pakken en weer richting ons hotel te gaan. Maar niet voordat we nog enkele fraaie opnamen maken van het futuristisch uitziende metrostation Het was weer een dag met héél veel indrukken die we ook allemaal fotografisch hebben kunnen vastleggen.

DBI20111122_198-zw-layout-out-leeg-1920x1080---900x900.jpg

Uitzicht op de wijk Dubai Marina met op de voorgrond Jumeirah Lakes Tower Metro Station

 

Klik hier om meer foto's van de moderne architectuur (in aanbouw) in downtown Dubai te bekijken.

 

Met de bus naar Abu Dhabi

De wekker loopt vroeg af, het is zes uur. Om half zeven genieten we wederom van een goed ontbijt op de binnenplaats van ons guesthouse. Het is er rustig en de temperatuur is aangenaam. Vandaag staat in het teken van een bezoek aan Abu Dhabi en dan vooral aan de indrukwekkende Sheikh Zayed Grand Mosque. We hebben bustickets gekocht en we vertrekken vanaf het hoofd busstation Al Ghubaiba Bus Station in Bur Dubai naar Abu Dhabi. Het kan hier soms erg druk zijn omdat dit station in de armere volkswijk van Dubai ligt waar veel Indiërs en Pakistanen werken die vaak met het openbare vervoer reizen. Dubai heeft een uitstekende busverbinding met Abu Dhabi en we reizen met een luxe bus met extra beenruimte. Iedere 12 minuten vertrekt er een bus naar Abu Dhabi. We zullen ongeveer twee uur onderweg zijn, afhankelijk van de doorstroming van het verkeer. Nadat we klaar zijn met het ontbijt gaan we onze spullen in gereedheid brengen, camera's en toebehoren in de rugzakken en statief mee. Rond half acht lopen we richting het busstation dat redelijk in de buurt ligt. Om acht uur vertrekt de bus en de reis verloopt voorspoedig. Onderweg heb ik de gelegenheid om alvast wat fotografische tips te geven. We stappen uit vlakbij de Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi en om half twaalf betreden we de indrukwekkende moskee.

DBI20111123_010-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Aankomst bij de Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi. Architect: Yusef Abdelki

 

De Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi

De Sheikh Zayed Grand Mosque is de grootste moskee in de Verenigde Arabische Emiraten en is de op zeven na grootste moskee van de wereld en het ontwerp is gebaseerd op de Mongoolse en Moorse moskeearchitectuur. De schitterende moskee dankt zijn naam aan de grondlegger en tevens eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten, Zayid bin Sultan al Nuhayyan. De sheik aan wie de moskee zijn naam dankt overleed in 2007 en is na zijn overlijden begraven in de moskee in een speciaal Mausoleum. Dit Mausoleum is te vinden aan de zijkant van de moskee. In tegenstelling tot de rest van de moskee, is het in dit gedeelte niet toegestaan om foto’s te nemen. In de Sheik Zayed moskee, welke beschikt over 82 koepels, 1000 pilaren en vier minaretten kunnen maar liefst 40.000 mensen tegelijkertijd bidden. We hebben even wat tijd nodig om de grootsheid en schoonheid van dit bouwwerk op ons in te laten werken. Ik geef wat technische tips en we gaan even op eigen gelegenheid de moskee ontdekken en fotograferen.

DBI20111123_121-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

grootste handgeweven tapijt ter wereld

 

Grootste handgeweven tapijt ter wereld

In de Moskee is het grootste handgeweven tapijt ter wereld te vinden. Dit tapijt heeft een oppervlakte van 5600 vierkante meter en was te groot om het in 1 keer naar Abu Dhabi te verzenden. Het tapijt is daarom in delen naar Abu Dhabi verstuurd en ter plekke aan elkaar gezet. het tapijt is tevens té groot om het op één foto te zetten. Bovenstaande foto is gemaakt vanaf statief met een 17 mm shift objectief. Technische informatie vind je bij de foto in de portfolio. De moskee bezit tevens de grootste kroonluchter van de wereld. Deze is ruim 10 meter in doorsnede en 40 meter hoog! Ook, zie portfolio. Met al deze pracht en praal is het ook niet vreemd dat de Sheikh Zayed Mosque bekend staat als de duurste moskee op aarde als het gaat om de bouwkosten. De schitterende binnenplaats van de moskee bestaat bijna volledig uit wit marmer en is prachtig versierd met bloemmotieven, bladgoud en edelstenen. De minaretten zijn 107 meter hoog. Daadwerkelijk een lust voor het oog! 

DBI20111123_187-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

De binnenplaats van de Sheikh Zayed Grand Mosque. een lust voor het oog

 

Skyline Abu Dhabi

Na ons bezoek aan de Sheikh Zayed Grand Mosque gaan we richting Al Marina. Marina Mall behoort tot een van de grootste winkelcentra van Abu Dahbi. Maar we gaan niet naar de mall om te winkelen. Marina mall ligt op een landtong op het uiterste puntje van Abu Dhabi en vanf hier heb je een schitterend uitzicht op de skyline van Abu Dhabi. Daar bezoeken we ook nog Abu Dhabi Heritage Village waar we weer even terug in de tijd gaan en een kijkje nemen in het Abu Dhabi van vroeger. Tegen zonsondergang vult het schiereiland zich met de lokale (mannelijke) bevolking. Ze moeten hun luxe en dure auto's showen en een complete optocht trekt aan ons voorbij. Voor ons nuchtere Hollanders komt het toch wat overdreven over. Maar wel leuk.

DBIJoyce20111123_009-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Tijd om de auto te komen showen.... (foto gemaakt door Joyce)

DBI20111123_233-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Uitzicht op Abu Dhabi vanaf Marina Mall

 

Rond half negen stappen we weer in de bus op het Abu Dhabi Central Bus Station voor onze terugreis naar Dubai. Rond elf uur komen we weer aan op het Al Ghubaiba Bus Station. Vermoeid maar voldaan lopen we terug naar ons guest house. Eenmaal daar aan gekomen gaan we toch nog even de opnamen op onze laptops zetten en gezamenlijk het werk bekijken en bespreken.

Klik hier om meer foto's van ons bezoek aan Abu Dhabi te bekijken.

 

Al Marmoom Camel Race Track

Vanochtend wederom vroeg ontbijt. We zien er allemaal redelijk fit uit ondanks de lange dag gisteren. We worden zo door de taxi opgehaald die ons naar de Al Marmoom Camel Race Track zal brengen, de grootste kamelenracebaan van Dubai. Onderweg naar het circuit blijkt dat onze chauffeur moeite heeft met het vinden van de juiste locatie. De racebaan ligt diep in de woestijn van Dubai en hier is het mogelijk om nog iets van de oude traditie van de kamelenraces te beleven. iets! Want er is toch wel héél veel veranderd in de loop der tijd. Daarover zo meer. De sport is een tijdverdrijf dat zijn oorsprong vindt in de regio en een hele gemeenschap van enthousiaste lokale volgers heeft. Vanaf de tribune moedigt het publiek de kamelen aan, een al eeuwenlange traditie en integraal onderdeel van het leven in de Emiraten. Zodra de poorten opengaan, is de race begonnen.

DBI20111124_039-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

De race is begonnen

 

60 Kamelen

Tot soms wel 60 kamelen tegelijkertijd stuiven de kamelen uit de poorten om zo snel als ze kunnen over de baan te gaan. Tja, de oude traditie is toch wel wat aangepast aan het moderne leven: In 4x4's volgen de trainers de kamelen van dichtbij en schreeuwen aanmoedigend hun kamelen aan. De eigenaar, die ernaast zit, heeft een afstandsbediening in zijn hand waarmee hij een zweep die bevestigd is op de kameel, kan bedienen om het dier nog extra aan te sporen. Naast de racebaan van de kamelen is er dus nog een soort racebaan voor alle 4x4's van de eigenaren. Héél apart.

DBI20111124_044-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

Links is de zweep zichtbaar die door de eigenaar vanuit zijn 4X4 wordt bediend

 

Ondanks al deze moderne vormen van techniek blijft het zeker de moeite waard. Het is een must-see attractie om een stukje van de de Arabische cultuur en zijn erfgoed te beleven. Het racecircuit is onderdeel van de Dubai Camel Racing Club en op deze club is ruimschoots gelegenheid om de kamelen en hun begeleiders van dichtbij te ervaren en ook om ze te fotograferen.

DBI20111124_126-sepia-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Fotoshoot op de Dubai Camel Racing Club

 

Klik hier om meer foto's van ons bezoek aan de Al Marmoom Camel Race Track te bekijken.

 

Richting Oman

Aan het einde van de ochtend is het kamelen spektakel op de Al Marmoom Camel Race Track voorbij. Vanwege de warmte wordt er alleen vroeg in de ochtend geraced. We bellen een taxi en het vergt enige tijd voordat hij arriveert. We gebruiken de tijd om de opnamen te bekijken en om de camera's weer schoon te maken. De taxi brengt ons naar het autoverhuur bedrijf waar we voor 2 dagen auto's gehuurd hebben. Na al het papierwerk van de huurauto in orde te hebben gemaakt gaan we op stap. We rijden richting het noorden, richting Oman, om eens een ander Emiraat te kunnen ontdekken. We rijden richting Ras al Khaiman. Ras al Khaimah is de hoofdstad van het emiraat Ras al Khaimah, een van de zeven Arabische emiraten. Het is het meest unieke emiraat en bij veel mensen nog compleet onbekend. De naam Ras al Khaimah betekent letterlijk 'top van de tent'. Het emiraat staat vooral bekend om zijn authentieke architectuur, laagbouw en een schitterende kustlijn met spierwitte zandstranden. Het is er woestijnachtig met terracotta tinten en ruige bergen, dor en droog. En toch heeft de woestijn altijd iets betoverends in al zijn desolaatheid. We passeren wat kleine dorpjes en af toe staat er een huis eenzaam in het verlaten en droge landschap met ruige bergen op de achtergrond. We maken contact met de bewoners.

DBI20111124_160-layout-out-leeg-1920x1080---1200x900.jpg

Gastvrije bewoners van het emiraat Ras al Khaimah

 

Ras al Khaimah

We rijden verder richting de hoofdstad Ras al Khaimah. Als we door de stad rijden zijn we een heleboel mensen bij elkaar. Er zijn paarden, veel vlaggen en er wordt gedanst en gezongen. Misschien een bruiloft. We moeten kiezen; hier gaan kijken, of nog een stuk doorrijden richting de grens met Oman. De pure natuur en het indrukwekkende landschap lokken ook na alle malls, moskeeën metro's en wolkenkrabbers. We besluiten nog een stuk door te rijden maar het blijft een beetje hetzelfde. Bij de grens van Oman besluiten we rechtsomkeert te maken. We komen weer in Ras al Khaimah en we zien dat de feestelijkheden nog steeds aan de gang zijn. We besluiten te stoppen. We parkeren de auto's en we lopen richting de feestelijkheden. We vragen wat er te vieren valt en een van de lokale bewoners legt ons uit dat het 40 jarig jubileum van de verenigde Arabische Emiraten wordt gevierd. De officiële dag, de UAE National Day, wordt gevierd op 2 december. Maar vanwege het feit dat dit jaar het 40 jarig jubileum wordt gevierd, zijn de feestelijkheden uitgebreid tot een maand. Op deze manier kan elke stad en elk dorp het jubileum vieren met een vertegenwoordiger van de familie van de Sheikh. Elk emiraat wordt geleid door een sheick. En zo is er vandaag ook familie van de Sheick van Ras al Khaimah aanwezig. De lokale bewoners en hun gasten zijn vereerd met ons bezoek, westerlingen uit Nederland en allemaal fotografen. We worden vriendelijk uitgenodigd om mee te doen met de festiviteiten en we krijgen alle vrijheid om de feestelijkheden fotografisch vast te leggen.

DBI20111124_187-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

Vastleggen van de viering van het 40 jarig bestaan van de verenigde Arabische Emiraten in Ras al Khaimah

 

Persconferentie

Er zijn heel veel mensen aanwezig en de sheikh staat in het middelpunt van de belangstelling. De pers is ook volop aanwezig en er worden veel foto's gemaakt. De sheick gaat een toespraak houden en hij wordt direct omringd door de lokale bevolking; mannen en kleine kinderen, jongens en meisjes. Volwassen vrouwen zijn niet aanwezig. De pers duikt er ook bovenop. 

DBI20111124_239-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Toespraak van en interview met de Sheick van het emiraat Ras al Khaimah

 

Feestavond 40 jaar Verenigde Arabische Emiraten

Na de persconferentie wordt er uitbundig muziek gemaakt en gedanst. De mannen en kinderen dansen met getrokken zwaarden en met huppelend pasjes over de op de grond liggende kleden. Het gedans gaat ruim een halfuur door. De muziek stopt, er wordt niet meer gedanst en iedereen verdwijnt langzaam uit beeld . Volgens ons is het afgelopen en we maken aanstalten om te vertrekken. Het begint donker te worden, we lopen langzaam richting onze auto's. Plotseling worden we tegengehouden en we worden vriendelijk verzocht om te volgen. We lopen een straat uit, gaan een smal steegje in, betreden een woning en door de gang lopen we door naar een ruime binnenplaats. Er staan grote tenten opgesteld en we worden verzocht om naar binnen te gaan. Binnen bevindt zich de sheick met zijn gevolg en alle notabelen van de omgeving. We krijgen een uitnodiging om het diner en de feestavond bij te wonen, we zijn de persoonlijke gasten van de Sheick. We voelen ons vereerd en we zijn onder de indruk van de gastvrijheid van deze aardige mensen. We krijgen een eigen tafel aangeboden. In de tent staan veel tafels, grote ronde tafels met een doorsnede van ongeveer 2 meter. In het midden staan grote schalen gevuld met de heerlijkste gerechten. Zodra er gegeten kan worden duikt iedereen met de vingers in de schalen en zo worden de borden gevuld of het eten wordt gelijk in de mond gestopt. Wel even wennen. Maar we willen niet onbeleefd zijn dus we passen ons aan aan onze gastheren. We mogen alleen onze rechterhand gebruiken. Het eten smaakt heerlijk, maar er is eigenlijk geen tijd om daar echt van te genieten, want dit is voor ons zo'n unieke gebeurtenis dat we volop bezig zijn om alles fotografisch vast te leggen.

DBI20111124_309-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

'' Niemand van jullie dient met zijn linkerhand te eten of te drinken. De Shaytaan (Satan) eet en drinkt namelijk met zijn linkerhand." Woorden van de Profeet

 

Dansen

Na het eten wordt er uitgebreid contact gelegd en er worden adresgegevens uitgewisseld. Er worden portret- en groepsfoto's gemaakt en de avond wordt uiteindelijk afgsloten met muziek en dans. Alleen deze keer moeten wij meedansen en er is geen mogelijkheid om daaraan onderuit te komen. In de tussentijd proberen we toch ook nog om alles goed vast te leggen. We nemen afscheid. We bedanken onze gastheren voor de gastvrijheid en moe maar bijzonder voldaan lopen we naar onze auto's en vertrekken richting Dubai.

Een dag om nooit meer te vergeten.

Klik hier om meer opnamen te bekijken van de lokale viering van het 40 jarig bestaan van de VAE in Ras al Khaimah.

 

Landhuizen versierd met grote vlaggen

Vandaag doen we het even wat relaxter. We gaan met onze auto's de emiraten Sharjah en Fujairah ontdekken met als eindbestemming de stad Fujairah, gelegen aan de Golf van Oman. Fujairah is de hoofdstad van het emiraat Fujairah en het is tevens een belangrijke havenplaats. Na het ontbijt brengen we onszelf in gereedheid voor vertrek. We rijden eerst richting het noorden waarna we via Sharjah Kalba Road richting het oosten rijden. We rijden dwars door de woestijn en onderweg komen we enkele kleine dorpjes tegen waar de lokale kooplui hun handel aan de man proberen te brengen. En dan weer die tegenstellingen; grote en luxe vrijstaande landhuizen met alle luxe erop en eraan. Veel van deze landhuizen zijn versierd met hele grote vlaggen van de Verenigde Arabische Emiraten vanwege het 40 jarig bestaan.

DBI20111125_027-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

 

Khor Fakkan

We rijden door en als we de kust bereiken zien we scheepswrakken van dhows in het water en sommige half in het water en gedeeltelijk op het strand liggen. Een fotostop dus. Na deze stop rijden we door en komen we uiteindelijk terecht in Khor Fakkan, een kuststad aan de Golf van Oman. De stad ligt aan de baai van Khor Fakkan en heeft een natuurlijke haven. De stad behoort tot het emiraat Sharjah, maar is volledig omringd door het emiraat Fujairah. Khor Fakkan is na Fujairah de grootste stad aan de oostkust van de Verenigde Arabische Emiraten. De witte stranden lonken. We zijn moe. We besluiten om de auto te parkeren en even heerlijk ontspannen van het strand te gaan genieten. Direct langs het strand loopt een mooie groenstrook met groen gras en verschillende soorten mooie bomen en struiken. Veel families zijn hier aan het picknicken. We lopen het witte strand op en we zoeken een schaduwplek onder een van de vele palmbomen. het duurt niet lang of een lokale inwoner komt langsgelopen met zijn kameel en sommigen van onze groep kunnen de verleiding niet weerstaan om een ritje te maken. We besluiten om niet meer naar Fujairah te gaan, het is laat geworden en de zon gaat zo onder. In het donker rijden we terug richting Dubai.

 

Door de woestijn scheuren

Net buiten Dubai zien we heel veel beweging op de weg en ook in de woestijn. een groot gedeelte van de bevolking van Dubai is blijkbaar de woestijn in gereden voor afkoeling en om met hun 4x4's eens flink door de woestijn te scheuren. Er wordt geld besteed aan auto's. We zien allerlei zware terreinwagens en luxe auto's. We stoppen om dit tijdverdrijf eens aandachtig te kunnen aanschouwen. We worden uitgenodigd om mee te rijden.

DBI20111125_148-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

Auto's worden tentoongesteld in de woestijn van Dubai

 

Bekijk hier meer foto's van ons dagje in het emiraat Sharjah.

 

Burj Khalifa

Vanochtend slapen we wat uit en we genieten van een heerlijk ontbijt in de koele patio van ons guesthouse. We organiseren onze apparatuur, schoonmaken, accu's opladen en de opnamen van gisteren worden op de laptops gezet. We nemen vanochtend even de tijd om samen de gemaakte opnamen te bekijken en te bespreken. Vanmiddag gaan we naar de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Om dit gebouw te mogen bezoeken is het noodzakelijk om kaartjes te kopen. En wel op tijd! Op de eerste dag in Dubai hebben we geïnformeerd wanneer het mogelijk was om het gebouw te mogen bezoeken en we kregen te horen dat dat pas vandaag zou kunnen. We hebben toegangskaarten voor 15.30 uur.

Rond half twaalf worden we opgehaald door de taxi die ons naar de Burj Khalifa brengt. De wolkenkrabber ligt in Downtown Dubai en heeft een totale hoogte van maar liefst 828 meter. Ik kan niet anders zeggen dat het een indrukwekkend gezicht is als je eenmaal vlak voor dit gebouw staat. Het grondplan van de toren is gebouwd in de vorm van de zgn. Hymenocallis, een veelvoorkomende woestijnbloem in de regio. De toren is opgebouwd uit drie elementen rondom de centrale kern. Het betonnen lichaam van het gebouw is ruim 575 meter hoog en de dakhoogte is rond de 636 meter. We zijn ruimschoots op tijd dus we nemen eerst de tijd om rondom de Burj Khalifa te wandelen en het vanuit kikvorsperspectief te fotograferen. De Burj Khalifa vormt het middelpunt van een multifunctioneel complex, dat onder meer het daarnaast gelegen grootste winkelcentrum ter wereld, de Dubai Mall omvat. Aan de toren ligt Dubai Fountain lake, een kunstmatige vijver met daarin de grootste fontein ter wereld. Er is dus ook buiten het gebouw veel te zien en te fotograferen.

DBI20111126_055-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Gerrit met de Burj Khalifa

 

Observatiedek op 432 meter hoogte

Op tijd gaan betreden we de hal van het gebouw. Het is druk. Mensen stappen uit de liften en lopen naar buiten. Anderen staan te wachten op hun beurt om naar boven te mogen gaan. Om 15.30 uur precies betreden we de lift. Er kunnen 21 personen in de lift en met een snelheid van 42 kilometer per uur gaan we naar het eerste observatieplatform op de 124ste verdieping. Op de 122ste verdieping bevindt zich het At.mosphere restaurant, het hoogste restaurant ter wereld gevestigd in een gebouw. We stappen uit op het eerste observatiedek op een hoogte van 432 meter hoogte. Eerst maar even op eigen gelegenheid rondlopen en de vergezichten in ons opnemen. We zijn onder de indruk. Dan maken we foto's van de omgeving rondom de Burj Khalifa en de rest van Dubai. We zijn van plan om tot de avond hier te blijven zodat we ook de zonsondergang kunnen fotograferen en het effect van het licht van de ondergaande zon op Dubai zelf. We hebben onze statieven meegenomen.

DBI20111126_090-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

Uitzicht op Downtown Dubai vanaf het observatiedek op de 124ste verdieping van de Burj Khalifa

 

Ik wacht...., en ik druk af....

We nemen even pauze. We zetten onze statieven even weg en we observeren de mensen die hier allemaal rondlopen. Er lopen heel veel mensen rond van heel veel verschillende nationaliteiten. We spreken mensen aan. lokale inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten. Jongelui, vriendinnen, gekleed in lange zwarte jurken, haren bedekt. Maar als ze zelf even op de foto willen, dan wordt de traditionele kleding wat losser gedaan en sommigen doen hun hoofddoeken even snel af. Ze zijn modern gekleed en keurig opgemaakt, allemaal bijzonder fotogeniek. We raken met ze in gesprek, informeel, beschaafd en belangstellend. Eigenschappen die ik bijna altijd en overal tegenkom bij mijn bezoeken aan Arabische landen. We raken ook in contact met mensen uit India. De zon zakt langzaam naar de horizon. het licht wordt mooier en mooier. Het gaat kriebelen, ik moet portretten gaan maken. Ik verwissel snel mijn objectief, de 17mm Shift gaat even in de rugzak en ik pak mijn 100-400mm zoomlens. Ik zie overal mooie portretten. Ik bevestig mijn camera op mijn statief, even snel de juiste instellingen; 400 ISO en diafragma 5,6 voor weinig scherptediepte. Mijn sluitertijd bedraagt 1/60s, statief is dus wel een pre. Stabilizer van de lens uit, de witbalans staat op schaduw. Ik zie drie jonge dames bij elkaar. Ze kijken ergens naar, wellicht naar een selfie op hun telefoon, het licht is erg mooi, een rustige achtergrond, mooi verloop van scherpte/onscherpte. Ik zie een vierkante compositie. Ik wacht.... en ik druk af....

DBI20111126_166-layout-out-leeg-1920x1080---900x900.jpg

Ik wacht.... en ik druk af....

 

HDR

Langzaam valt de avond. De lichten gaan branden en het is nu zaak om keuzes te maken. Het wordt snel donker en we gaan proberen avondopnamen van Dubai te maken in de overgang tussen daglicht en nacht, ook wel het blauwe uurtje genoemd. Maar het is wat heiïg geworden en ik concentreer me ook meer op aarde dan op de lucht. De lichten van de stad zijn mooi en de verlichte lijnen van de wegen vormen mooie lijnen in de compositie. Ik ga de opname van vanmiddag herhalen. Mijn camera staat op statief en ik heb weer gekozen voor mijn 17mm shift objectief. Ik activeer mijn zelfontspanner en in het menu van mijn camera activeer ik de stand 'spiegel opklappen'. Omdat ik vanaf statief fotografeer hoef ik niet bang te zijn voor bewegingsonscherpte door een langere sluitertijd. In mijn onderwerp bewegen alleen de auto's en hoe langer ik belicht, hoe langer de lichtsporen veroorzaakt door de kop- en achterlichten van de auto's, worden. Ik kies voor diafrgama 11 omdat bij dat diafragma mijn objectief optisch het meest optimale presteert. Mijn ISO wordt ingesteld op 100 voor een optimale scherpte en zo weinog mogelijk ruis. Ik kom uit op een sluitertijd van 10 seconden. Ik kijk en ik fotografeer en ik wacht. Ik kijk, ik fotografeer en ik wacht. Ik begin met fotograferen om 17.45 en ik maak opnamen tot 18.00. Het wordt héél snel donker. In de tussentijd heb ik ook nog wat gespeeld met wat langere en kortere sluitertijden. Met de nabewerking optimaliseer ik het beeld wel zoals ik het precies wil hebben. Wellicht dat ik iets in HDR ga doen.

DBI20111126_201-HDR-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

Downtown Dubai bij avond, gefotografeerd vanaf de Burj Khalifa

 

Dubai Mall

Na ons avontuur op de Burj Khalifa besluiten we om de Dubai Mall nog te bezoeken. De Dubai mall is het grootste winkelcentrum van de wereld en maakt ook onderdeel uit van Burj Khalifa. In de mall bevinden zich ongeveer 1200 winkels verdeeld over vier verdiepingen en het totale oppervlak bedraagt meer dan een half miljoen vierkante meter. Er zijn parkeerplaatsen voor 14.000 auto's. Voor wat betreft de cijfertjes. In het atrium bevindt zich ook het grootste aquarium ter wereld. Het winkelcentrum is verder nog verdeeld in een aantal specifieke gebieden zoals de Gold Souk, The Souk, The Village, Fashion Avenue, Dubai Mall Zabeel (sinds november 2019) en de Food Court.

DBI20111126_233-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

In het atrium van de Dubai Mall bevindt zich het grootste aquarium ter wereld

 

Na ons bezoek aan de Dubai mallzijn we wel toe aan een drankje en een hapje. De Dubai Mall en de directe omgeving zijn, vooral in de avonduren, erg gezellig.en we besluiten om wat te gaan drinken op een van de terrassen  met uitzicht op de spectaculaire fonteinshow. De kamera's blijven in de tassen.

Klik hier om meer foto's te zien van de Burj Khalifa en omgeving.

 

Windvangers

Helaas, alweer de laatste dag van onze trip naar de Verenigde Arabische Emiraten. We hebben veel gezien en veel meegemaakt. Vandaag gaan we ons nog maar een keer onderdompelen in de authentieke Arabische sfeer. We doen onze fotorugzakken weer op onze rug en we lopen richting Dubai Creek.Onderweg zien we veel zogenaamde windvangers. Een windvanger is een traditioneel architectonisch element dat wordt gebruikt om natuurlijke ventilatie en passieve koeling in gebouwen te creëeren. Windvangers worden al meer dan drieduizend jaar gebruikt in Noord-Afrika en in de West-Aziatische landen rond de Persische Golf.

DBI20111127_009-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Traditionele Arabische windvangers in de historische wijk Al Bastakiya

 

Old Textile Market

We wandelen richting Dubai Creek en we bezoeken de textielmarkt (Old Textile Market). We fotograferen er het dagelijks leven. We hebben geen statieven meegenomen, we fotograferen uit de hand. Het dagelijks leven in tropische en subtropische gebieden, maar natuurlijk ook in woestijnachtige gebieden zoals in de Verenigde Arabische Emiraten, vindt hoofdzakelijk plaats in de schaduw. Lichtsterke objectieven zijn dan zeker een pre. Onderstaande opname is gemaakt met mijn 24-70mm f/2.8 lens. Om toch voldoende scherptediepte over te houden fotografeer ik met diafragma 5.6 en met een sluitertijd van 1/100 sec. De ISO staat ingesteld op 800 en de witbalans op schaduw. Ik fotografeer in RAW én JPG en ik probeer de opname technisch altijd zo goed mogelijk te maken ondanks dat ik ook in RAW fotografeer; juiste witbalans, juiste belichting, enz. Doe je dat hoofdzakelijk bij de nabewerking dan is het nog maar de vraag of je je de exacte situatie nog wel kunt herinneren voor wat betreft licht, contrast en kleur. Of ga je er thuis een interpretatie van maken? Aan iedereen zelf de keuze natuurlijk. Ik stel de camera van tevoren zo goed mogelijk in zodat ik daarna mijn volle aandacht kan geven aan de mensen die ik wil fotograferen.

De mensen zijn vriendelijk ze willen graag poseren.

DBI20111127_023-zw-layout-out-leeg-1920x1080---900x900.jpg

Lokale ondernemers in de Old Textile Market

 

Voor het nageslacht

Met een abra, de traditionele watertaxi van Dubai, steken we de rivier over naar Al Dhagaya, een klein plaatsje aan de noordelijke kant van Dubai Creek. Er liggen veel houten dhows aan de kade en het is wederom een fotogenieke situatie, de traditionele houten dows met als achtergrond de moderne nieuwbouw. We lopen over de kade op zoek naar mooie composities. Er heerst een behoorlijke bedrijvigheid rondom de schepen. We zien een wat oudere man relaxed in een bureaustoel zitten. Volgens mij is het een stoel die bij de handel hoort want er zit nog gedeeltelijk plastic verpakkingsmateriaal omheen. Hij zit heerlijk ontspannen, even niks te doen, even genieten van de rust. Én van die westerse fotografen.

DBI20111127_052-zw-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

We maken contact en de man reageert vriendelijk en gewillig. We leggen hem vast voor het nageslacht

 

Een dhow wordt geladen. Havenarbeiders sjouwen grote zakken met handelswaren aan boord. Soms worden de zakken op de schouder geworpen, soms dragen ze ze boven op hun hoofd. Bezweten gezichten en lichamen. Het is zwaar werk. Over een smalle plank lopen ze met hun last het schip op.

DBI20111127_076-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

Maar toch zijn ook zij bereid om tijdens het werk nog even voor ons te poseren

 

Klik hier om meer opnamen van ons bezoek aan de Dhow Wharfage te bekijken.

 

We blijven hier nog even hangen en we kijken naar alle bedrijvigheid. Wij worden ook in de gaten gehouden. Voor de lokale bevolking zijn ook wij een bezienswaardigheid. De sfeer is open en vriendelijk. We lopen verder door de smalle straatjes naar de specerijenmarkt, de Dubai Spice Souk. De winkeltjes verkopen een verscheidenheid aan geuren en specerijen, van wierook en shisha tot de vele kruiden die in de Arabische en Zuid-Aziatische gerechten voorkomen. Verder wordt er veel gehandeld in alles wat met het huis en dan vooral met de keuken en het koken te maken heeft. En de mannen beslissen, lijkt ons.

DBI20111127_109-zw--layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

'Welke pan zullen we voor de vrouw meenemen?'

 

Gold Souk

We lopen richting de Gold Souk. De specerijen- en de goudmarkt die we in deze wijk vinden zijn traditionele markten van Dubai. De Gold Souk bestaat uit meer dan 300 retailers die bijna uitsluitend handelen in juwelen. We bezoeken enkele winkeltjes en we mogen er ook foto's maken. Hetzelfde geldt voor een kapperszaak. We dwalen nog een tijdje rond, maken heel veel foto's en rond het middaguur lopen we terug naar ons hotel.

 

Dubai Marina

Met de taxi gaan we naar Dubai marina. Dubai marina is een stadsdeel van Dubai en is gebouwd langs de kustlijn van de persische golf. In 2016 had het een populatie van bijna 45.000 en de schatting is dat als het gehele project voltooid is er meer dan 120.000 mensen gehuisvest zullen zijn in de omliggende woontorens en villa's. Na voltooing is het de grootste watersport- en woonproject ter wereld. Het hart van dit project is de jachthaven. We lopen langs de watersporthaven en we besluiten om eerst maar eens wat eten en te drinken. Er bevinden zich veel gezellige terrassen direct aan het water. Na de lunch lopen we rustig door de wijk en proberen de indrukwekkende architectuur ook zo indrukwekkend mogelijk vast te leggen.

DBI20111127_192-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg
Dubai Marina

 

Jumeirah Madinat

We besluiten onze fotoreis met nog een bezoek aan Madinat Jumeirah. Madinat Jumeirah is een zeer ruim en exclusief vakantieresort en we spenderen onze laatste uurtjes in de Verenigde Arabische Emiraten in dit tot een oriëntaals ongetoverd dorp, geïnspireerd door het Arabisch verleden. De laatse opnamen worden gemaakt aan het strand. Achter het meest luxueuze hotel ter werel, het Burj Al-Arab, zien we langzaam de zon onder de horizon verdwijnen.We hebben een schitterende reis achter de rug waar we veel hebben gezien en veel avonturen hebben meegemaakt. De Verenigde Arabische Emiraten, een bestemming om zeker nog een keer naartoe terug te gaan.

Klik hier om meer opnamen van Dubai Marina en Jumeirah Madinat te bekijken.

 

 

Portfolio

 

Optimale beleving

Om de reis nog een keer fotografisch in detail te beleven nodig ik je graag uit om de portfolio te bekijken.  Voor een optimale beleving van de fotografie adviseer ik je om de portfolio op groot scherm te bekijken (laptop of desktop). De portfolio is behoorlijk groot, het kan dus wat langer duren voordat hij volledig opent.

 

Technische informatie

Als je nadat de portfolio is geopend met de muis over de thumbnail beweegt dan verschijnt de locatie waar de opname is gemaakt en enkele technische gegevens van de opname zoals de instelling van de ISO, het gebruikte diafragma en de sluitertijd en het gebruikte brandpunt van het objectief.

 

Link portfolio

Om de volledige portfolio van de fotoreis naar de Verenigde Arabische Emiraten te bekijken, klik hier.

 

 

 

 

 

 

'The desert is a natural extension
of the inner silence of the body.'

Jean Baudrillard



Ludwig van Hooren is lid van Dutch Photographers (DuPho), platform GKf, Federation of European Photographers (FEP), Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Canon Professional Services (CPS), en staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Breda. Op alle werkzaamheden  zijn de Algemene Leverings- en Betalingsvoorwaarden van toepassing.

 

Ludwig van Hooren Vakfotografie privacyverklaring


 

Terug naar Fotoreizen.